top of page

MODELI VIZANT 6 - PRIMERI modela za izradu i rad na CnC masini

Z79
Z79c
Z79b

USKRSNJI TANJIR

ZA UKRASNA JAJA

Tanjir je velicine 36x36cm sa modelom Vasksenja Gospoda Isusa Hrista. Model je ukrasen raznim detaljima i ornamentikom, i ima deset lezista za Vaskrsnja jaja.

Postoji mogucnost izrade i manjeg modela sa razlicitim detaljima i ukrasima.

1
4
3
2
Z81
Z82
Z83
Z87
Z88
Z89

SVETI APOSTOL

VARTOLOMEJ

Sveti apostol Vartolomej, jedan od dvanaest velikih apostola, propovedao je jevanđelje sa svetim Jovanom Bogoslovom i apostolom Filipom. U Albanopolju jermenskom ubio ga je carev brat Astijag. Episkop Agaton ga je sahranio u hramu, a kasnije su njegove mošti prenete u Benvent pa u Rim.

Slavi se 24. jun po novom / 11. jun po starom

MIRONOSNICE NA HRISTOVOM
GROBU

Beli anđeo je deo kompozicije Mironosice na Hristovom grobu iz crkve Vaznesenja Hristovog manastira Mileševe i spada u najpoznatije freske Srbije ali se ubraja i u velike domete evropskog slikarstva. Smatra se jednim od najlepših radova srpske i evropske umetnosti srednjeg veka.

Na slici je prikazan Arhanđel Gavrilo obučen u beo hiton koji sedi na kamenu i mironosicama rukom pokazuje mesto Hristovog vaskrsnuća, odnosno njegov prazan grob. 

SVETI KIRIJAK OTSELNIK 

Rođen u Korintu od roditelja Jovana i Evdokije. Otac mu Jovan beše prezviter, a mesni episkop Petar srodnik njegov. U ranoj mladosti postavi ga episkop za čteca saborne crkve. Proslavljeni podvižnik i čudotvorac sveti Kiriak je bio krupan i snažan telom, i takav ostao do duboke starosti, i pored teškog posta i bdenja. U pustinji se ponekad godinama hranio samo sirovim zeljem. Poživevši dugo na korist mnogih preseli se u večnu radost Gospoda svoga 557. godine. Proslavlja se 29. septembar po julijanskom ili 12. Oktobar po novom kalendaru.

Z91
Z92
ZBrush Document1

SVETI NEKTARIJE EGINSKI

Sveti Nektarije Eginski rodio se u Silivriji Trаkijskoj 1846. godine u siromаšnom domu. Zаmonаšio se u mаnаstiru Hios 1876. godine. Kаo episkop Pentаpoljski, zа krаtko vreme je stekаo veliki ugled i u nаrodu i u Crkvi.

Osnovаo je mаnаstir nа ostrvu Egina, nedаleko od Atine.

Upokojio se 1920. godine

Svakog 22. novembra crkva i njeni vernici obeležavaju dan ovog čudotvornog novovekovnog iscelitelja.

Z93
2
4
3
1

MANASTIR VISOKI DECANI

Zadužbina Svetog kralja Stefana Dečanskog je sagrađena u periodu između 1327. i 1335. godine, kod Peći, na Kosovu, u plodnoj dolini reke Bistrice, podno Prokletija. Glavna manastirska crkva je posvećena Hristu Pantokratoru, odnosno Vaznesenju Gospoda našeg Isusa Hrista. Posebno je zanimljivo što je manastir započeo kao svoju zaduž-binu sin srpskog kralja Milutina, Stefan Dečanski, a završio ju je njegov sin srpski car Stefan Dušan, nakon očeve smrti. Uz netruležno i celo telo Svetog kralja Stefana Dečanskog, čija je ovo zadužbina, u ovoj srpskoj Svetinji se čuva još i : netruležna ruka Svetog Nikite Gotskog, koja datira iz 4. veka, kao i vilica koja je pripadala Svetom Grigoriju Niskom, koji je bio brat Svetog Vasilija Velikog, koja akođe ipotiče iz 4. veka.

bottom of page